maandag 2 februari 2009

SNERTACTIE VIERHOUTEN SCOORT AL JAREN

Afgelopen zaterdag organiseerden vrijwilligers van ons en de Oranje-IJs vereniging weer de jaarlijkse snert actie. Met een netto opbrengst van ruim € 1000, - was de actie wederom een groot succes.Al in de beginjaren van het bestaan van onze club, organiseerde men iedere winter een snertactie. Wijlen Henneman Berghuis was in die jaren kok op de generaal Winkelman kazerne en maakte voor deze gelegenheid voor het hele dorp een gigantische pan verse erwtensoep. De soep werd in maatbekers aan de deur verkocht en veel mensen hielden er al rekening mee dat de vrijwilligers langs kwamen door vast een lege pan op de dag van de actie klaar te zetten. Na een aantal jaren kon er geen gebruik meer worden gemaakt van de faciliteiten op de kazerne. Als alternatief mochten we de soep maken in de grote “gaarkeuken” van de Paasheuvel maar toch kwam er na enkele edities een einde aan de jaarlijkse snertactie.Jaren later werd de actie weer nieuw leven ingeblazen. De aanleiding was de Nationale Actie voor Azië voor de getroffenen van een van de grootste natuurrampen uit de geschiedenis, de tsunami die op 26 december 2004 zo verwoestend was. Een aantal vrijwilligers van het eerste uur kwam op het idee om de succesvolle snertactie van weleer weer nieuw leven in te blazen om met de opbrengst dit goede doel te steunen. De samenwerking met de Oranje-IJs vereniging werd gezocht en binnen no-time ging het balletje rollen. Ingrediënten werden aangeboden door de plaatselijke Spar Mulder en voor de verse worst en het spek kon men natuurlijk terecht bij de Vierhoutense slagers John en Arthur Boshuizen. Nu ontbraken er nog wel 2 essentiële zaken. Er was nog geen keuken waarin we een zodanig grote hoeveelheid soep konden maken. De kazerne was inmiddels verdwenen en… misschien wel het belangrijkste… wie kon er een paar honderd liter lekkere erwtensoep koken?Gelukkig was onze toenmalige verdediger van de veteranen Dick Boshuizen bereid om de soep te maken. Dick was een ervaren kok en al snel werd er ook een keuken gevonden. Bij restaurant Het Strandhuis op de Paasheuvel in Vierhouten mochten de vrijwilligers gebruik maken van alle faciliteiten. Het resultaat was een zeer geslaagde actie waarbij de erwtensoep tot op de laatste liter binnen een paar uur uitverkocht was. Naast de traditionele verkoop van deur tot deur, werd de warme soep per kop verkocht in “de Ossenkar” van de Oranje-IJs vereniging die voor de gelegenheid midden in het dorp geplaatst werd. De vele lovende reacties, de bijdrage aan het goede doel en vooral de gezelligheid en lol tijdens de actie bracht de groep vrijwilligers tot het voornemen om het evenement weer jaarlijks te gaan herhalen.Oud voorzitter en vrijwilliger van het eerste uur Gerrit Lokhorst is al vanaf de beginjaren betrokken bij de actie. Met sirene en luidspreker op zijn auto rijdt hij door het dorp om de vierhouters te attenderen op de soep verkoop. “Dames en Heren het is vandaag weer tijd voor heerlijke verse erwtensoep. Proef en koop die lekkere snert van de voetbal- en oranje ijs vereniging”, klinkt het door het dorp. “Het venten van de losse soep in de beginjaren had wel zijn charme”, zegt hij. Je zag overal in het dorp mensen met pannen en bakjes waar de soep in meegenomen kon worden. Nu gaat het allemaal veel professioneler en sneller”. 4 teams gaan ieder in een eigen wijk langs de deuren met een auto vol mooie literbakken soep. De groep van ongeveer 12 vaste vrijwilligers heeft inmiddels zoveel routine dat iedereen precies weet wat er gedaan moet worden. In de week voor de actie worden de inwoners van Vierhouten via de pers en een folder in de brievenbus op de hoogte gebracht van het evenement. Een dag voor de actie wordt de soep gemaakt. Dick weet inmiddels exact hoeveel er nodig is aan ingrediënten om de 600 liter soep te bereiden. ’s Ochtends vroeg wordt de soep naar het centrale punt in het dorp gebracht waar de Ossenkar al is neergezet door Rinus Keijl van de Oranje-IJsvereniging. Hier kan dus voor 1 euro de warme soep, met een stuk roggebrood en spek geproefd worden en dit is het punt waar de verkoop teams hun soep komen halen. Na afloop wordt alles weer snel opgeruimd en dan komt het spannende tellen van de opbrengst.


(meer foto's in het fotoalbum)


Dit jaar is het dus alweer voor de vijfde keer dat Dick de traditionele Vierhouter erwtensoep heeft gemaakt. Ook de sponsors bleven hun medewerking verlenen. Hierdoor werd het mogelijk om jaarlijks een leuk bedrag te verdienen voor verschillende goede doelen. Na Azië, een dagje uit voor de jeugdsoos, het jubileumboek van de voetbalclub en een nieuwe kerststal, is het dit jaar de bedoeling dat een groot deel van de opbrengst gebruikt wordt voor het betegelen van onze kleedkamer in het dorpshuis. Ook gaat er een bedrag naar de schaapskudde van Vierhouten die wel wat financiële steun kan gebruiken.

Nieuwsarchief